3 Tips om te kiezen tussen Umbraco en Drupal

Ben je op zoek naar een nieuw CMS? Dan ga je niet over één nacht ijs. Want de zoektocht naar het beste CMS is een proces waarin je allerlei keuzes moet maken. Bijvoorbeeld tussen opensource en commerciële alternatieven.

Tips om te kiezen tussen Umbraco CMS en Drupal

Heb je eenmaal gekozen voor opensource, dan is het aantal mogelijkheden een stuk overzichtelijker.

Helaas lijken opensource systemen qua functionaliteiten steeds meer op elkaar. Hoe moet je bijvoorbeeld kiezen tussen Umbraco en Drupal? In dit artikel geef ik je drie praktische tips.

In het kort: wat is Drupal?

Drupal is een opensource Content Management Systeem (CMS) en Content Management Framework (CMF) dat wordt gebruikt om websites en weblogs te beheren. Drupal is oorspronkelijk ontwikkeld als een bulletin board systeem.

Geestelijk vader Dries Buytaert is nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van Drupal. Zijn CMS is vooral sterk vertegenwoordigd onder websites voor het (hoger) onderwijs: 28% van alle .EDU websites draait inmiddels op Drupal.

Voor sommigen lijkt Drupal misschien op Umbraco – maar er zijn belangrijke verschillen.

Hier staan 3 tips om te kiezen tussen Umbraco en Drupal:

#1 PHP of .NET?

Umbraco is volledig gebaseerd op .NET-technologie van Microsoft. Umbraco heeft nu meer dan 350.000 installaties wereldwijd en is daarmee een van de meest gebruikte .NET content management systemen van Nederland en daarbuiten.

Drupal is echter gebaseerd op PHP. Dus als de technische infrastructuur gebaseerd is op Microsoft technologie, dan ligt een keuze voor Umbraco voor de hand.

Is je huidige CMS gebaseerd op PHP en wil je verhuizen naar .NET? Geen probleem: Microsoft heeft een uitgebreide handleiding gepubliceerd voor de migratie van PHP naar ASP.NET.

#2 Content Management

Door de gebruiksvriendelijke interface (MS Word, Windows) is content management in Umbraco een fluitje van een cent. Redacteuren kunnen na een korte introductie direct aan de slag.

Als je kiest voor Drupal, moeten redacteuren eerst worden getraind in de algemene werking van het CMS. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Is de rol van de content manager een doorslaggevende factor bij de keuze voor een CMS? Dan is kiezen tussen Umbraco en Drupal niet moeilijk. Want met de intuïtieve boomstructuur wordt de content binnen Umbraco op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Hier wordt elke content manager gewoon blij van!

Kiezen tussen Umbraco en Drupal

Qua functionaliteiten komen content management systemen steeds dichter bij elkaar te liggen. Toch zijn er belangrijke verschillen die een keuze makkelijker maken.

Je kunt het ook heel simpel houden. Bijvoorbeeld door te kijken naar het onderdeel “content management”. Hiervoor biedt Drupal mooie tools zoals project tracking en document management. Die ‘gereedschapskist’ is zonder meer een pluspunt van Drupal.

Aan de andere kant: de gebruiksvriendelijkheid van Drupal laat te wensen over. Het kost gebruikers behoorlijk wat tijd om ermee te kunnen werken. Wat dat betreft werkt Umbraco veel intuïtiever. En daar doe je content managers een groot plezier mee.

Uiteraard ben ik hier niet objectief :-) Jouw reactie is dus meer dan welkom.

En wil je Umbraco zelf eens testen of cases bekijken? Neem dan even contact op: