Design System

Een sterk merk is consistent. Met een op maat gemaakt Design System leggen we de visuele fundamenten van jouw merk vast. Van kleurenpaletten tot typografie, dit systeem zorgt ervoor dat je overal en altijd herkenbaar bent.

Designsystem

In het pre-internet tijdperk was design vaak gekoppeld aan het huisstijlhandboek. Hierin werden essentiële elementen zoals logo's, pay-offs, kleurgebruik, typografie, stijlelementen en foto's vastgelegd. Dit was dan zo'n beetje het 'wetboek' voor alle uitingen. Want consistentie en herkenbaarheid stonden centraal.

Met de komst van het internet en de explosieve groei van digitale middelen, ontstond de behoefte aan een digitale versie van het huisstijlhandboek: de online styleguide. Deze digitale gids bracht dezelfde principes van consistentie en herkenbaarheid naar de online wereld.

Het design system: een stap verder

Een design system gaat ten opzichte van een online styleguide nog een stap verder. Het is een uitgebreide verzameling van alle digitale bouwblokken: van UI-componenten en pagina grids tot stukken front-end code. Alles wordt vergezeld van duidelijke richtlijnen voor toepassing, waarbij consistentie voorop staat. Deze verzameling, ook wel bekend als een library, is de ideale bron voor de doorontwikkeling van digitale applicaties. Het voorkomt herhaling en maakt ontwikkeling efficiënter, want je kunt er elke keer op terugvallen en gebruik van maken.

designsystem

Wanneer is een design system relevant?

Of een design system voor jouw organisatie geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de grootte van je organisatie en het aantal digitale producten dat je beheert. Als je organisatie een flink groeipotentieel heeft in de digitale wereld, of als je website een cruciale rol speelt in je verkoopstrategie, dan is een design system bijna onmisbaar.

Zelfs voor organisaties met enkel een corporate website kan een compact design system al waardevol zijn. Hierbij kun je denken aan een systeem dat basiselementen zoals logo, kleurgebruik en fonts vastlegt, aangevuld met een selectie van UI-elementen.

Wat doen wij?

Bij Novaware integreren we vaak al een design system wanneer we een nieuwe website ontwikkelen. Samen met onze klanten bepalen we de optimale vorm van het design system, afgestemd op hun specifieke behoeften en doelstellingen. En ja, dit kan ook met terugwerkende kracht.

Het opzetten van een design system klinkt als een omvangrijke taak. En dat is het ook. Maar bij de juiste inzet binnen je organisatie, je tools en je ambities verdient een design system zichzelf altijd terug!