De 10 grootste verschillen tussen Umbraco en WordPress

Ben je op zoek naar een open source CMS? En twijfel je tussen Umbraco en WordPress? Dan is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillen tussen beide CMS oplossingen. In dit artikel wil ik je daarbij helpen.

De 10 verschillen tussen Umbraco en Wordpress

Hieronder vind je de 10 grootste verschillen tussen Umbraco en WordPress:

#1: De basis

WordPress is open source software die onder GPL-licentie wordt gepubliceerd. De software is geschreven in PHP en ontwikkeld om de publicatie van artikelen zo makkelijk mogelijk te maken. WordPress is oorspronkelijk dus bedoeld voor bloggen, maar wordt steeds vaker gebruikt als een Content Management Systeem.

Umbraco is een open source CMS gebaseerd op .NET technologie van Microsoft. In tegenstelling tot WordPress, is Umbraco vanaf het begin ontwikkeld als Content Management Systeem. De software wordt gebruikt voor het publiceren en beheren van grote tot kleine websites.

#2: Onderscheidend vermogen

WordPress onderscheidt zich in de eerste plaats door de grote groep ontwikkelaars die continu bijdraagt aan de ontwikkeling van het CMS. Daarnaast kun je kiezen uit een enorm aanbod gratis en betaalde designs (‘themes’). Verder zijn de functionaliteiten bijna eindeloos, dankzij de grote hoeveelheid gratis en betaalde plugins.

Umbraco heeft een grote community van ontwikkelaars die bijdragen aan de ontwikkeling van Umbraco. Daarnaast wordt Umbraco actief ontwikkeld door het team van Umbraco zelf. Umbraco leent zich vooral voor de grotere en complexere websites en online oplossingen. Koppelingen zijn mogelijk met andere (backoffice) systemen zoals SharepointMicrosoft Dynamics CRM, Salesforce, etc. Daarnaast is Umbraco geschikt om met een groot team van redacteurs samen content te beheren.

Umbraco leent zich ook uitstekend voor kleine websites, maar het heeft wel een steilere leercurve en er zijn weinig kant en klare templates.

#3: Content invoeren

Zowel WordPress als Umbraco ondersteunen moderne browsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox en Apple Safari. Van WordPress is echter bekend dat er problemen kunnen optreden bij het gebruik van oudere versies van Internet Explorer. Op zichzelf hoeft dat geen drempel meer te zijn, aangezien Microsoft sowieso is gestopt met de ondersteuning van deze oude versies.

Voor het invoeren van content je met beide oplossingen prima uit de voeten. Denk daarbij aan een Nederlandstalige spellingchecker, het plakken van Word-teksten, het publiceren van ‘rich media’ (zoals video en audio), het plaatsen van afbeeldingen in een bibliotheek, standaard metadata toevoegen en een preview functie om vooraf de content te bekijken.

Belangrijk verschil tussen beiden is het beheren van pagina's en andere content.

WordPress is als blogplatform ontwikkeld waarbij een redacteur artikelen en pagina's van content kan voorzien. Deze staan in 1 grote lijst. Umbraco is als CMS opgezet waarbij het naast pagina's en artikelen ook mogelijk is om allerlei andere content te beheren. Denk aan:

  • Nieuwsberichten
  • Vacatures
  • Referenties
  • Medewerkers
  • De mogelijkheden zijn eindeloos...

Elk type content heeft eigen velden zodat een redacteur deze makkelijk van inhoud kan voorzien. Umbraco toont de pagina's, nieuwsberichten, etc. niet in een lijst maar in een handige boomstructuur. Hierdoor is ook de structuur van de site direct inzichtelijk. De structuur is volledig op maat in te richten voor elke organisatie en team van redacteuren. Dit maakt Umbraco een flexibel systeem.

content in umbraco

Wil je een stapje verder in het beheren van de content dan bieden WordPress en Umbraco de volgende mogelijkheden.

Zo heb je met WordPress aparte plugins nodig als je:

  • Interne en externe links wilt controleren
  • Een geavanceerde zoekmachine wilt gebruiken
  • Direct content in de website wilt bewerken (‘inline editing’)
  • Een website met veel content wilt optimaliseren voor Google (‘SEO’)

Maar met Umbraco zijn meestal ook uitbreidingen nodig. Denk daarbij aan SEO Checker(voor zoekmachineoptimalisatie), een thesaurus (een soort naslagwerk) en uitbreidingen om content te koppelen aan categorieën. Een overzicht van uitbreidingen bij Umbraco vind je hier.

#4: Content publiceren

Bij het publiceren van content zijn de verschillen tussen Umbraco en WordPress een stuk groter. De meest opvallende verschillen zijn:

  • Meertaligheid: Umbraco is op dit gebied erg flexibel. Zo kun je op veldniveau vertalingen toepassen en verschillende boomstructuren inrichten per taal. Bij WordPress heb je hiervoor een aparte plugin nodig.
  • Webrichtlijnen: Met Umbraco heeft een ontwikkelaar het volledig zelf in de hand om aan de internationale W3C/WCAG standaarden en internationale richtlijnen te voldoen. Bij Wordpress is dit afhankelijk van de gebruikte template.
  • Zoekmachine: Umbraco ondersteunt zoeken binnen de redactie- en bezoekersomgeving. Je kunt daarmee teksten, documenten en metadata doorzoeken. Bij WordPress krijg je een standaard zoekmechanisme die door artikelen en metadata zoekt. Voor extra zoekfunctionaliteiten heb je een plugin nodig.
  • Toegankelijkheid van de website: Bij WordPress zijn de website en het CMS met elkaar verbonden. Bij Umbraco is dit niet het geval. Als Umbraco niet te gebruiken is, blijft de website voor bezoekers bereikbaar.
  • Personalisatie: Bij Umbraco is het mogelijk om content te personaliseren met de uitbreiding Spindoctor. Hiernaast zal content personalisatie geïntegreerd worden in Umbraco 8. Voor zover ik weet, is personalisatie van content niet mogelijk bij WordPress.

#5: Beheer van het CMS

Het beheer van het CMS is met Umbraco erg eenvoudig. Na een korte uitleg kunnen redacteuren direct aan de slag. Verder zijn dit de belangrijkste verschillen tussen Umbraco en WordPress:

  • Integratie met LDAP en ActiveDirectory: Dit ontbreekt bij WordPress. Bij Umbraco kun je gebruiken maken van de standaard .NET Active Directory Membership Provider. Verder zijn er uitbreidingen die gebruikersidentificatie mogelijk maken. Bijvoorbeeld inloggen met een Facebook of Google account.
  • Beheer van templates: Bij Umbraco kunnen redacteuren rechten krijgen om zelf templates te maken of te bewerken. Bij WordPress worden templates bepaald door het gekozen thema.

Voor andere beheersaspecten bieden Umbraco en WordPress vergelijkbare oplossingen. Denk daarbij aan gebruikersbeheer, versiebeheer en workflowbeheer.

#6: Technologie

Qua technologie zijn er uiteraard belangrijke verschillen tussen Umbraco en WordPress. Er zijn bijvoorbeeld geen minimale hardware-eisen als je voor WordPress kiest. Bij Umbraco moet je gebruik maken van servers en PC’s die draaien op Windows. Daarbij is hosting mogelijk via Microsoft Azure.

Verder is WordPress niet afhankelijk van het besturingssysteem, want het draait op elk systeem met een webserver, PHP 5.2.4 of hoger en MySQL 5.0 of hoger. Umbraco draait echter alleen op het Windows-platform.

De Microsoft technologie van Umbraco biedt als voordeel dat Umbraco makkelijk te koppelen is met andere systemen via SOAP en ASP.NET Web API.

#7: Support & communities

Umbraco biedt drie supportpakketten, afhankelijk van de ondersteuning die je nodig hebt. Daarnaast kun je deelnemen aan de Umbraco community. Ook is het mogelijk om Service Level Agreements (SLA’s) af te spreken met een implementatiepartner zoals Novaware. WordPress zelf biedt geen dedicated support. Voor support bij WordPress kun je afspraken maken met de partij die de WordPress website oplevert en/of host.

Umbraco CMS

Verder zijn er diverse gebruikersgroepen voor Umbraco en WordPress.

Voor Umbraco is dat Dutch Umbraco User Group (DUUG). Doel van de DUUG is gebruikers en eindgebruikers te informeren en enthousiasmeren voor Umbraco als CMS. DUUG heeft een netwerk van gastsprekers die zowel ontwikkelaars als eindgebruikers nieuwe inzichten en informatie brengen.

Ook voor Wordpress zijn gebruikersgroepen te vinden, zoals de LinkedIn groep ‘WordPress CMS en Weblog Professionals’ en diverse Facebook groepen zoals ‘Durftevragen over WordPress’.

Durf te vragen WordPress

#8: Licenties & kosten

Zowel Umbraco als WordPress zijn open source en daarom zijn ze beide kosteloos te gebruiken. Maar echt ‘gratis’ is een CMS natuurlijk nooit. Aan welke kosten moet je dan aan denken?

Als je kiest voor WordPress, maak je waarschijnlijk kosten voor advies, implementatie, projectmanagement, support, hosting en/of training. En zelfs als je alles in eigen beheer doet, zal je vroeg of laat gebruik maken van betaalde templates en plugins – omdat ze meer kwaliteit en veiligheid bieden.

Bij Umbraco kun je samenwerken met een Umbraco-partner. Dit is een partij met gecertificeerde ontwikkelaars en veel ervaring op Umbraco. Zij begeleiden een Umbraco-traject van initiatie tot oplevering en kunnen beheer en onderhoud verzorgen. Aan deze dienstverlening ben je kosten kwijt.

Hiernaast kun je kiezen voor het platform ‘Umbraco Cloud’, dit is een cloud oplossing voor de hosting van Umbraco. Zij bieden daarnaast automatische upgrades, website ontwikkeling en een projectmanagent omgeving voor ontwikkelaars, content professionals en klanten. Daarnaast kun je verschillende uitbreidingen (‘packages’) en supportabonnementen aanschaffen.

#9: Training

Voor het correct en efficiënt gebruik van een CMS is bijna altijd een training nodig. WordPress zelf biedt je geen gecertificeerde trainingen, alleen een gebruikersforum. Maar als je zoekt, zijn er wel veel (amateuristische en professionele) trainingen over WordPress te vinden.

Umbraco zelf biedt trainingen voor ontwikkelaars. En implementatiepartners zoals Novaware verzorgen trainingen op maat. Daarin leren gebruikers hoe ze moeten werken met Umbraco, zoals:

  • Het toevoegen van pagina’s
  • Het plaatsen van nieuwsberichten
  • Het werken met afbeeldingen en video’s
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

#10: Veiligheid

WordPress is in korte tijd erg populair geworden. Dat maakt de software steeds vaker doelwit van hackers. En dit heeft weer consequenties voor beheerders van WordPress websites.

Veel WordPress websites maken namelijk gebruik van gratis plugins. Om het gebruik van deze plugins veilig te houden, moeten ze regelmatig worden vernieuwd met een update. Ingewikkeld is dit niet, maar het moet wel gebeuren. Daarnaast krijgen veel gratis plugins nooit een update van hun ontwikkelaar, waardoor ze sowieso verouderen en je website kwetsbaar wordt voor aanvallen.

Los van de plugins moet je het WordPress CMS ook regelmatig updaten. En met regelmatig bedoel ik minimaal 2 keer per maand, als je dit archief mag geloven. Kennelijk staat de veiligheid zo onder druk, dat dit nodig is.

Umbraco is in korte tijd steeds populairder geworden maar is minder vaak een doelwit van hackers. De onderliggende Microsoft-technologie zorgt ervoor dat Umbraco in de basis veilig is. Hiernaast biedt het ontwikkelaars de mogelijkheid om te kunnen voldoen aan top 10 van veiligheidsrisico's. Wel is het aan te raden om Umbraco up to date te houden.