De 12 grootste verschillen tussen Umbraco en WordPress

Ben je op zoek naar een open source CMS? En twijfel je tussen Umbraco en WordPress? Verdiep je dan in de twee CMS'en met dit artikel. Ik neem je mee in de verschillen voor redacteuren, ontwikkelaars en marketingmanagers!

De 12 verschillen tussen Umbraco en Wordpress

Lees in dit artikel over: 

Umbraco en Wordpress voor redacteuren

1. Gebruiksvriendelijkheid
2. Content publiceren
3. Beheer van het CMS
4. Support en communities

Wat zijn de verschillen voor ontwikkelaars

5. Technologie van Umbraco en Wordpress
6. Flexibiliteit en aanpasbaarheid
7. Schaalbaarheid en prestatie
8. Veiligheid

Umbraco en Wordpress voor marketingmanagers

9. Licenties en kosten van Umbraco en Wordpress
10. SEO en marketingtools
11. Training en support
12. Doorontwikkeling en onderhoud

Conclusie inclusief overzichtstabel

Links het menu van Wordpress en rechts het menu van Umbraco
Links het menu van Wordpress en rechts het menu van Umbraco

Umbraco en Wordpress voor redacteuren

Hoe makkelijk werk je met een CMS? Deze vraag is cruciaal voor redacteuren en andere gebruikers die geen verstand hebben van techniek. Je wilt niet in code morrelen of allerlei pagina's, knoppen en pop-ups door om eenvoudige veranderingen te doen. Dus hoe zit het met Umbraco en Wordpress? Is het een beetje makkelijk te beheren?

1. Gebruiksvriendelijkheid

Umbraco en Wordpress hebben ongeveer dezelfde functionaliteiten, maar hoe je toegang hebt tot die functionaliteiten verschilt. 

Wordpress: in Wordpress vind je alles terug in het linkermenu. Of het nu gaat om instellingen, thema’s, plugins beheren: alles staat in een lange lijst onder elkaar. De website wordt onderverdeeld in pagina’s en berichten, waarbij de laatste bestemd is voor alle blogs die je schrijft. Je kan wel wat orde in de pagina’s en berichten aanbrengen, maar meer dan een hoofdpagina (of bericht) en bijbehorende subpagina’s is niet mogelijk. Berichten en pagina’s zijn voor websitebezoekers wel te categoriseren door categorieën, tags en taxonomieën toe te voegen. Dat maakt het soms lastig om in de achterkant naar de verschillende pagina’s te zoeken die je website heeft. Dat is natuurlijk prima voor een kleine website, maar voor complexe websites met veel inhoud is het soms wat onoverzichtelijk.

Umbraco: in Umbraco vind je twee menu’s. Bovenin de instellingen voor de Umbraco-omgeving, inclusief bijvoorbeeld marketingfunctionaliteiten of site-overkoepelende SEO-instellingen. Aan de linkerkant vind je per website nodes, zoals de verschillende elementen van de website worden genoemd. Ik zeg 'per website', want met Umbraco beheer je makkelijk meerdere sites in één Umbraco-omgeving! De nodes zijn inclusief: specifieke instellingen voor de website, pagina's, blogs, templates, databases, sitemaps en bijvoorbeeld het robot.txt-bestand.

2. Content publiceren

Bij het publiceren van content zijn de verschillen tussen Umbraco en WordPress groter. De meest opvallende verschillen zijn:

  • Meertaligheid: Umbraco is op dit gebied erg flexibel, zeker sinds Umbraco 13 is uitgekomen, waar meertaligheid standaard is opgenomen in het CMS. Zo kan je op veldniveau vertalingen toepassen en verschillende boomstructuren inrichten per taal. Bij WordPress zit meertaligheid niet standaard in het CMS en heb je hiervoor een aparte plugin nodig.
  • Webrichtlijnen: met Umbraco heeft een ontwikkelaar het volledig zelf in de hand om aan de internationale W3C/WCAG standaarden en internationale richtlijnen te voldoen. Bij Wordpress is het minder makkelijk wanneer je afhankelijk bent van een template die je gebruikt en hoe dit is opgebouwd.
  • Interne zoekmachine: Umbraco ondersteunt zoeken binnen de redactie- en bezoekersomgeving. Je doorzoekt daarmee teksten, documenten en metadata. Bij WordPress zoek je met een standaard zoekmachine naar artikelen en metadata. Voor extra zoekfunctionaliteiten heb je een plugin nodig.
  • Zoekmachine op de website: zowel in Umbraco als in Wordpress zit de zoekmachine voor de bezoekers niet standaard in het CMS, maar dat voeg je toe met een pakket of plugin. 
  • Toegankelijkheid van de website: bij WordPress zijn de website en het CMS met elkaar verbonden. Bij Umbraco is dat standaard ook het geval, maar je kan het wel zo bouwen dat het los van elkaar staat. Daardoor blijft de website online, ook als het CMS niet werkt.
  • Personalisatie: in Wordpress gebruik je wederom een plugin om contentpersonalisatie toe te passen. Ook bij Umbraco is contentpersonalisatie een apart pakket, namelijk uMarketingSuite dat je toevoegt, maar dan heb je wel gelijk alle tools voor personaliseren, A/B-testen of 360-graden klantprofilering.

uMarketingSuite, zo kan dat eruit zien

3. Beheer van het CMS

Het beheer van Umbraco en Wordpress is vrijwel hetzelfde. Het is namelijk per gebruikersniveau in te stellen. Voor redacteuren stel je dan in of ze wel of niet toegang krijgen tot de uitgebreide toolset van de website. Zeker bij grotere en complexere websites is het fijn als redacteuren templates niet kunnen aanpassen en geen toegang krijgen tot de instellingen. Dat kan je in beide CMS’en instellen.

Wil je trouwens inloggen makkelijker maken? Bijvoorbeeld door Single Sign On (SSO) te installeren? Dan heb je zowel bij Umbraco als Wordpress een uitbreiding nodig. Bij Wordpress gaat het om een plugin zoals MiniOrange SSO of Next Active Directory Integration. Inloggen met je Microsoft-inloggegevens is overigens makkelijker bij Umbraco aangezien ontwikkelaars Active Directory makkelijk integreren. Dat komt doordat zowel Umbraco als Active Directory ontwikkeld zijn met .NET-technologie. Het is dus geen standaard integratie, maar als je ontwikkelaars dit voor je kunnen inrichten, dan is dat wel zo handig!

4. Support en communities

Voor redacteuren is het fijn als je wordt ondersteund in het gebruiken van een CMS. Zo weet je zeker dat je een website goed inricht en geen wijzigingen aanbrengt die een nadelige invloed hebben op vindbaarheid of snelheid. Daarom is het altijd slim om te werken met een specialistische partij die al langer werkt met het CMS en alle vragen makkelijk beantwoordt, of daar al een kennisbank voor heeft opgezet.

Bij Novaware geven we bijvoorbeeld voor livegang altijd een contenttraining, waarin we het niet alleen hebben over SEO en klantgerichte teksten schrijven. We doorlopen ook het Umbraco CMS en laten de klant ter plekke oefenen, zodat ze precies weten wat ze moeten doen als ze content migreren en natuurlijk als ze de website up-to-date willen houden.

Communities van Wordpress en Umbraco

Zowel Wordpress als Umbraco bieden communities waar je terecht kan voor vragen, maar waar je zelf ook een bijdrage kan leveren. Voor Wordpress kan je bijvoorbeeld terecht in hun Make Wordpress community of bezoek in-person events zoals WordCamp. Hoewel de community vooral gericht is op ontwikkelaars en designers, is het event geschikt voor alle Wordpress-enthousiastelingen.

Ook Umbraco biedt een community voor ontwikkelaars en designers. Gebruikers zijn eveneens welkom. Daarnaast zijn gebruikers en ontwikkelaars van Umbraco in Nederland georganiseerd in de Dutch Umbraco User Group (DUUG). Het doel van deze gebruikersgroep is zowel ontwikkelaars, designers als redacteuren te enthousiasmeren voor Umbraco. Daarbij worden regelmatig meetings georganiseerd waar gastsprekers nieuwe inzichten presenteren.

Het grootste verschil is eigenlijk support vanuit de leverancier zelf. Die is bij Wordpress alleen te krijgen bij implementatiepartners, tenzij je een enterprise-klant bent. Die krijgen wel support en hosting van het team achter Wordpress. Umbraco daarentegen biedt twee supportpakketten om bedrijven te ondersteunen in het gebruiken en doorontwikkelen van hun Umbraco-website. Al wordt support meestal geleverd door de partijen die de website ook heeft gebouwd! Wij spreken met onze klanten bijvoorbeeld een SLA af, waarin niet alleen support zit, maar ook nieuwe releases en security patches voor je website. 

 

Our Umbraco ontwikkelcommunity

Wat zijn de verschillen voor ontwikkelaars

Het is fijn als een CMS niet alleen werkt voor eindgebruikers, maar dat ontwikkeling en optimalisatie ook handig werken voor ontwikkelaars. Daar zie je waarschijnlijk de grootste verschillen tussen Wordpress en Umbraco, dus laten we erin duiken:

5. Technologie van Umbraco en Wordpress

Zowel Umbraco en Wordpress zijn volgens het Open Source principe ontwikkeld, maar er zijn duidelijke verschillen:

WordPress is namelijk open source software die onder General Public License (GPL) wordt gepubliceerd. De software is geschreven in PHP en ontwikkeld om de publicatie van artikelen zo makkelijk mogelijk te maken. WordPress is oorspronkelijk bedoeld voor bloggen, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt als volwaardig Content Management Systeem (CMS).

Umbraco is dus ook een open source CMS, maar dan gebaseerd op .NET technologie van Microsoft. In tegenstelling tot WordPress, is Umbraco vanaf het begin ontwikkeld als een Content Management Systeem. Dat merk je in de opzet van het systeem waarmee complexere (multi)sites makkelijker ondersteund worden. Daarnaast wordt Umbraco gebruikt voor de ontwikkeling van webapplicaties en intranetten.

6. Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Voor ontwikkelaars bieden Umbraco en Wordpress echt andere ervaringen als het gaat om flexibiliteit en aanpasbaarheid. Hoewel sommige Wordpress-websites custom ontworpen en ontwikkeld zijn, is de ontwikkeling vooral gericht op snel implementeren en opzetten van websites door thema’s en plugins te gebruiken. Alleen brengt deze snelle opzet, met uiteraard beperkte ontwikkelkosten, soms wat uitdagingen mee omdat overbodige code wordt gebruikt. Dat kan (hoeft niet) een nadelige impact hebben op performance en veiligheid.

Umbraco daarentegen is meer geschikt om stabiele en maatwerkwebsites, zowel kleine als grote websites, te bouwen die volledig aansluiten bij een maatwerkdesign. Ontwikkelaars hebben volledig toegang tot en controle over de code. Daarom is een zeer gedetailleerde website, hoe complex ook, makkelijker te bouwen.

7. Schaalbaarheid en prestatie

Umbraco gaat makkelijker om met grote hoeveelheden content en verkeer dankzij de inzet van caching- en prestatieoptimalisatie binnen het .NET framework. Door dat framework integreert dit CMS naadloos met andere Microsoft-technologieën, zoals Azure en Active Directory. Hosting op Azure is bijvoorbeeld een logische keuze als je makkelijk wilt schakelen.

Umbraco wordt overigens traditioneel gehost op servers en pc’s die draaien op Windows, vanwege het gebruik van het .NET-framework. Umbraco kan door de introductie van .NET Core nu ook op Linux en MacOS draaien, maar toch wordt vaak gekozen voor Windows-omgevingen vanwege stabiliteit en ondersteuning.

Wordpress daarentegen kan op elk systeem met een webserver die minimaal PHP 7.4 en MySQL 8.0 of MariaDb 10.5 ondersteunt draaien.

8. Veiligheid

Hoe goed zijn Umbraco en Wordpress beschermd tegen de buitenwereld? Ook daar zien we verschillen. Wordpress is bijvoorbeeld erg populair en daarom populair onder hackers. Als een kwetsbaarheid in één Wordpress-website wordt gevonden, dan is die kwetsbaarheid waarschijnlijk in meer websites aanwezig. Dat is voor hackers heel erg aantrekkelijk. Alhoewel Umbraco ook steeds populairder wordt, zijn deze omgevingen toch minder vaak een doelwit van hackers.

Om Wordpress veilig te houden, moet je als ontwikkelaar of beheerder van de website regelmatig updates doorvoeren. Soms gaat dat vanzelf, maar soms ook niet. Je moet er bovenop zitten, wil je je website veilig houden. Maar het begint al bij het kiezen van thema’s en plugins: als je elementen kiest die niet vaak geüpdatet worden, dan wordt je website steeds kwetsbaarder. Zeker bij gratis plugins is de kans aanwezig dat de plugin op den duur helemaal niet meer ondersteund wordt, waardoor je die plugin weer moet vervangen.

Umbraco is gebouwd op .NET-technologie en daarmee in de basis veilig. Het is ook nodig om het CMS up-to-date te houden en regelmatig releases en patches te installeren. Daarom voeren wij minstens vier keer per jaar een update uit voor onze klanten, zodat ze zeker weten dat de laatste releases zijn doorgevoerd. Daarbij zie je dat Umbraco een duidelijke focus heeft op security, zonder dat je daarvoor direct aanvullende pakketten hoeft te installeren.

De verschillen tussen Umbraco en Wordpress in veiligheid - cybersecurity

Umbraco en Wordpress voor marketingmanagers

Marketingmanagers willen natuurlijk weten hoe de website ondersteunt in marketingcampagnes en bijvoorbeeld SEO-initiatieven, maar houden ook een kritisch oog op het budget. Want: hoe duur is Wordpress of Umbraco eigenlijk? En: hoe makkelijk is doorontwikkeling? Hoe word ik ondersteund? 

9. Licenties en kosten van Umbraco en Wordpress

Zowel Umbraco als Wordpress zijn open source content management systemen en daarmee allebei gratis in gebruik. Alleen: echt ‘gratis’ is een CMS natuurlijk nooit. Je hebt te maken met ontwikkelkosten, beheerkosten, hosting, support en training. Of denk aan projectmanagement, beveiliging en integratie: zeker bij complexe websites wil je dit beleggen voor een goed eindresultaat.

Zowel voor Umbraco als Wordpress vind je toegewijde partijen die je door alle stappen heen leiden. Maar zelfs als je ontwikkeling in eigen beheer doet, heb je kosten: jouw uren zijn ook geld waard. De vraag is dan of het uiteindelijk effectiever is om het zelf te doen of een specialist in te huren.

In het geval van Wordpress heb je bijkomende kosten voor premium plugins om meer kwaliteit en veiligheid te garanderen. Bij Umbraco zitten meer functionaliteiten standaard in het pakket. Bij Wordpress heb je altijd een externe hostingpartij nodig, in het geval van Umbraco kan je kiezen voor Umbraco Cloud. Met Umbraco Cloud heb je hosting, automatische upgrades, websiteontwikkeling en projectmanagement in één platform.

10. SEO en marketingtools

Als marketingmanager weet je dat de website de basis is voor toekomstige campagnes. Daarom is het goed om te weten dat zowel bij Umbraco als Wordpress je pagina kan optimaliseren voor SEO en landingspagina’s makkelijk aan te maken zijn. 

Als het bijvoorbeeld gaat om SEO, dan voeg je zowel bij Umbraco als bij Wordpress een pakket of plugin toe. Bij Umbraco is dat bijvoorbeeld SEO Checker en bij Wordpress heb je een groter aanbod, maar een populaire plugin is Yoast. Zowel bij Wordpress als Umbraco zitten formulieren niet standaard in het CMS, daarvoor implementeer je een plugin of pakket die deze functionaliteit toevoegt. 

Zo ziet een samenwerksessie van Novaware eruit

Umbraco en Wordpress voor marketingmanagers

11. Training en support

Als je alles uit een CMS wilt halen of gewoon wegwijs wilt worden in een CMS, dan zijn training en support onmisbaar. Je vindt natuurlijk de basislessen op een platform als YouTube, zo vind je het officiële kanaal van Umbraco daar, maar ook talloze Wordpress-video’s van verschillende kwaliteit. Maar omdat Umbraco vaak een maatwerkwebsite betreft, is het heel fijn als een training ontvangt die op jouw gebruik en doel is afgestemd.

Om onze gebruikers te ondersteunen in het gebruiken van Umbraco bieden we contenttrainingen aan. We gaan dan echt samen de diepte in en je kan ons alle vragen stellen die je hebt. Dan gaat een contentmigratie of het opbouwen van een compleet nieuwe website natuurlijk veel sneller en zorg je dat het systeem is ingericht op een manier die past bij jouw werkwijze en voorkeuren.

Overigens bieden we ook Umbraco-trainingen voor ontwikkelaars aan, bijvoorbeeld voor organisaties die de ontwikkeling graag in huis doen, maar wel ontwikkelaars regelmatig willen laten bijscholen. Aanvullend bieden we trainingen om aan de slag te gaan met data of betere content te ontwikkelen voor je website. 

12. Doorontwikkeling en onderhoud

Over doorontwikkeling gesproken: niet alleen de inhoud en content ontwikkel je continu door. Soms wil je eens wat anders of meer, op basis van wat mensen vragen of ontwikkelingen in de diensten die je biedt, bijvoorbeeld. Daarom is het goed om te weten dat zowel bij Umbraco als Wordpress doorontwikkeling makkelijk gaat, al hoewel totaal anders. Bij Umbraco passen ontwikkelaars bijvoorbeeld de bestaande code aan. Dat zorgt ervoor dat de code zich niet opstapelt, maar de website snel en lichter blijft.

In Wordpress worden vaak plugins geïnstalleerd die extra functionaliteiten toevoegen. Daarbij moet wederom gelet worden op: hoe vaak wordt de plugin geüpdatet? Is de plugin compatible met de huidige versie van Wordpress? Werkt de plugin samen met de plugins die al geïnstalleerd zijn en waar je dus al op vertrouwt? Gelukkig heb je vaak keuze tussen meerdere plugins die min of meer hetzelfde doet.

Qua onderhoud ben je zowel voor Umbraco als voor Wordpress tijd kwijt met bijvoorbeeld het updaten van releases. Hoewel Wordpress updates automatisch kan uitvoeren, is het altijd de moeite waard om te kijken of er niets is omgevallen na een release. Zeker als je verouderde plugins gebruikt, kan een automatische update ervoor zorgen dat de website offline gaat.

In Umbraco worden releases in principe handmatig doorgevoerd, tenzij je gebruikmaakt van Umbraco Cloud. In de releases worden regelmatig security patches meegenomen die het systeem veiliger maken. Volgens onze Service Level Agreements voeren we vier keer per jaar een update uit, waarbij security patches met urgentie uiteraard eerder worden uitgerold. Dat betekent ook dat je zeker weet dat de website nog draait na een update en release. Overigens leiden de meeste releases tot minimale downtime van de website. Dan hebben we het over enkele seconden tot een paar minuten. Maar uiteraard altijd uitgevoerd op een moment dat eventuele downtime geen storing oplevert voor de klantervaring.

Conclusie: kies je Umbraco of Wordpress?

Je wilt natuurlijk weten: maar wat moet ik nu kiezen? Is Umbraco de betere keuze of moeten we gaan met Wordpress? Er is geen eenduidige keuze, maar het hangt af van wat je wilt bereiken met je website:

Wordpress

Je kiest voor Wordpress als je snel een nieuwe website wilt opzetten die niet te complex is. Of je website is vooral gericht op het delen van content. Je hebt een PHP-er in dienst of maakt gebruikt van een bureau om de website te bouwen. Je werkt met regelmaat aan het onderhoud van je website en bij doorontwikkeling vind je het prima om op zoek te gaan naar de juiste plugin om de website aan te vullen. Je vindt het leuk om onderdeel te zijn van een wereldwijde community die samen uitvogelt hoe dingen in elkaar steken en hoe je het best je website onderhoudt en doorontwikkelt.

Umbraco

Je kiest voor Umbraco als je een maatwerkwebsite of multisite wilt opzetten die een complexe structuur of functionaliteit aan kan. Je wilt makkelijk kunnen integreren met Azure of andere Microsoftproducten. Je hebt .NET-ontwikkelaars in dienst of je kiest een bureau om je website te bouwen. Je wilt niet beperkt worden in het design en de functionaliteiten van je website en je wilt makkelijker nieuwe landingspagina’s kunnen aanmaken op basis van een template. Je wilt een standaard veilig CMS, waarbij security patches continu worden doorgevoerd.

tabel over de verschillen tussen umbraco en wordpress