Nieuwe opzet certificering in Umbraco CMS vanaf 2022

Er staan wat veranderingen op stapel bij Umbraco HQ die effect hebben op de houdbaarheid van je Umbraco-certificering. Hieronder zetten we de highlights op een rij.

De geldigheid van je certifcaat verandert

De nieuwe versie, Umbraco 9, gaat een hoop dingen veranderen voor Umbraco developers. Zo gaat het oude .NET Framework de prullenbak in, worden nieuwe versies alleen nog ondersteund door .NET 5 en staat er twee keer per jaar een major release op het programma.

.NET Framework vs .NET 5

.NET 5 vervangt de achterhaalde techniek van het oude .NET Framework. Daardoor is Umbraco weer toekomstbestendig. De techniek .NET 5 is sneller en beter schaalbaar dan zijn voorganger. Ook kun je met de nieuwe versie een duidelijker en logischer architectuur opzetten. 

Een andere doorbraak is de mogelijkheid om Umbraco te gebruiken in combinatie met MacOS en Linux. Dat was voorheen niet mogelijk en dat biedt meer kansen om Umbraco CMS te kiezen. Umbraco maakt haar CMS dus aantrekkelijker voor een grotere doelgroep.

Halfjaarlijkse update

Umbraco is van plan om vaker een major release te doen. Voorheen gebeurde dat niet gestructureerd en hing het vaak samen het de voortgang van de doortonwikkeling van het CMS. Maar nu komt er dus een vaste planning waarmee Umbraco het makkelijker en inzichtelijker maakt voor ontwikkelaars om updates ook in te plannen en uit te voeren. 

Umbraco Training

Werk je met Umbraco? Certificeer jezelf als Umbraco ontwikkelaar. Al onze trainers zijn ervaren professionals en werken dagelijks met het Umbraco CMS. Zij kennen de uitdagingen die je tegenkomst in je dagelijkse praktijk en ze houden ervan om hun kennis met je te delen
Lees meer
Meer over Umbraco Training

Nieuwe voorwaarden

Met alle wijzigingen die op komst zijn, stelt Umbraco ook nieuwe voorwaarden aan het behouden van je certificering. Eerder was het zo dat je Umbraco certificaat twee major releases lang mee kon. Daarna was er geen garantie meer dat je kennis nog voldoende up-to-date was als Umbraco professional, expert of master.

Omdat Umbraco nu elk half jaar een major release inplant, zou je dan in theorie elk jaar je Umbraco certificering moeten bijwerken om je status niet te verliezen als professional, expert of master. Hoewel het altijd goed is om up-to-date te zijn is het wel een beetje veel gevraagd om elk jaar een nieuwe cursus te moeten volgen. Daar zit geen mens op te wachten natuurlijk. Daarom geldt vanaf 2022 een ander model.

Twee jaar geldig

Een Umbraco certificering blijft vanaf 2022 twee jaar lang gelden. Een slim gekozen periode van Umbraco omdat het dezelfde periode is als de Long Term Supported version (LTS) van het CMS. Die wordt trouwens gelijkgetrokken met de LTS van Microsoft.Net, ook een slimme stap.

Als je dan dus een Umbraco cursus volgt, weet je zeker dat je twee jaar vooruit kunt voordat de End of Life periode aanbreekt en je wel moet vernieuwen. Dus een logisch moment om ook je kennis weer up-to-date te brengen.

Ik ben nu gecertificeerd, hoe zit het daarmee?

Als professionele Umbraco-gebruiker ben je ongetwijfeld gecertificeerd en vraag je je nu misschien af hoe het dan zit met jouw certificeringsstatus. Je huidige Umbraco 8-certificeringsstatus blijft geldig tot 1 augustus 2023. Dat is de datum dat Umbraco 8 in de "Security Support Phase" gaat. Vanaf dan is het dus zaak om je te laten bijscholen en je certificering bij te werken.

Badeendjes van Novaware

Dol op Umbraco?

Wij zijn harstikke enthousiast over Umbraco en als officiële trainingspartner weten we er ook alles van. Wil je ook aan de slag bij een echte Umbraco-partij. Bekijk onze vacatures en solliciteer!
Lees meer
Meer over Dol op Umbraco?

Umbraco Master worden

Met je Umbraco certificeringspunten kun je verschillende statussen behalen als Umbraco ontwikkelaar. Daag jezelf uit, leer alles over Umbraco en word Umbraco Master. De ultieme stap om jezelf te profileren als die-hard Umbraco ontwikkelaar.

Certificaten en titels: Word Umbraco Master
* cursus wordt niet gegeven door Novaware