Zijn jouw gegevens buitgemaakt?

Facebook gaat niet zo heel erg lekker de laatste tijd. Waar mensen een half jaar geleden nog riepen dat Zuckerberg de volgende president zou moeten worden, is hij nu de gebeten hond.

Facebook onder druk

Niet zo gek ook, want er is onder zijn bezielende leiding nogal wat mis(gegaan) bij de social mediagigant. Vooral als het gaat om privacy. Zo had databedrijf Cambridge Analytica toegang tot de gegevens van 87 miljoen gebruikers, waaronder zo’n 2,7 miljoen Europeanen en 89 duizend Nederlanders. Als ook jouw gegevens buit zijn gemaakt, ontvang je vandaag, 9 april, een melding bovenaan je nieuwsfeed. De melding zou vanaf 18.00 uur te zien kunnen zijn.

De buitgemaakte data bevat iemands naam en woonplaats, maar ook vriendenlijsten, foto's en likes. De data werd verzameld via een persoonlijkheidstest van Cambridge Analytica. Op het moment dat je meedeed aan de test, kreeg het bedrijf niet alleen inzage in jouw gegevens, maar ook die van je vrienden. Dat betekent dat als je niet zelf hebt meegedaan, maar een van je vrienden wel, ook jouw gegevens kunnen zijn buitgemaakt.

Welke gegevens heeft Facebook van je?

Facebook ligt door deze kwestie zwaar onder vuur. Maar er is veel meer aan de hand. Het verzamelen van (jouw) online activiteit en het verkopen van die gegevens door Facebook is aan de orde van de dag. Het is dan ook niet heel vreemd dat de laatste weken talloze mensen het sociale medium verlaten. #deletefacebook

Facebook weet enorm veel van je. Posts, likes, chats, appjes, (soms) je belgeschiedenis, IP-adressen, check-ins, persoonsgegevens, vrienden, je voorkeuren, je surfgeschiedenis, etc. Al die gegevens worden gebruikt om jou gerichte advertenties te kunnen voorschotelen. Waar Facebook natuurlijk weer aan verdient.

Je kunt vrij eenvoudig inzien welke gegevens facebook van jou heeft verzameld. het downloaden daarvan doe je zo:

  • Ga naar Instellingen van Facebook.
  • Onderaan de pagina vind je 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.
  • Klik op 'Archief downloaden'. Er wordt dan een downloadlink gegenereerd.
  • Klik en download het archief.

Bereid je voor op de nodige verrassingen.

En nu?

Je kunt blijven en gewoon zo doorgaan. Je kunt ook je privacy-instellingen zo aanpassen dat Facebook minder van je weet. Of je vult een stapeltje fake-informatie in. En dan bij voorkeur van een uithoek in de wereld, zodat je gegevens waardeloos zijn voor de gemiddelde adverteerder bijvoorbeeld. Of je gaat van Facebook af. Zoals Arjen Lubach. Hij maakte er zelfs een facebook-event voor aan.

Wat ga jij doen met Facebook? Laat het achter in de comments!

Check hieronder het fragment uit Zondag met Lubach.