Datadashboards voor onderwijswebsites LMC-VO

Ooit geworsteld met het begrijpen van je websitebezoekers? Zinkt de moed je in de schoenen zodra je Google Analytics opent? Of heb je gewoon weinig tijd? Lees hoe wij dat voor 23 scholen hebben opgelost.

LMC-VO is een Rotterdams verband van 23 middelbare scholen met elke een eigen profiel. Goed, veelzijdig en persoonlijk onderwijs op kleinschalige scholen: dat is waar LMC-VO voor staat. Op de websites van de verschillende scholen is het een komen en gaan van bezoekers. Leerlingen die hun rooster opzoeken, nieuwe leerlingen die geïnteresseerd zijn, ouders die de beste school voor hun kinderen zoeken en potentiële nieuwe werknemers die vacatures browsen.

Zoals je merkt zijn er verschillende stromen van bezoekers, elk met andere doelen. Om bezoekersgedrag in kaart te brengen en websites daarop zo goed mogelijk te kunnen optimaliseren, was er vanuit LMC-VO en een groot deel van de scholen veel behoefte aan meer inzicht.

Dashboards voor diepgaand inzicht

Dat leverde meteen een probleem op. Want binnen de veelal kleinschalige scholen trek je niet zomaar even een blik marketeers open om alle metrics en data op een rij te zetten. Laat staan dat je op basis van al die overweldigende data in alle beschikbare tools even simpel bij elkaar klikt hoe bezoekers navigeren en wat ze zoeken.

Bij Novaware hebben we ruim ervaring als het gaat om data inzichtelijk en begrijpelijk maken. Onze oplossing: op maat gemaakte datadashboards. We richtten er 30 in. Een voor elke school en diverse voor de overkoepelende websites. Deze dashboards, ontwikkeld met Looker Datastudio, bieden nagenoeg realtime inzicht in bezoekersaantallen en de website- en paginaprestaties. Dit alles wordt overzichtelijk weergegeven met behulp van tabellen, grafieken en diagrammen.

Naast bezoekerscijfers, klik- en scrollgedrag worden ook (conversie)gebeurtenissen en externe zoekwoorden in kaart gebracht. Zo kan je zien via welke zoekwoorden – in Google – een pagina wordt gevonden. Dat inzicht combineren we dan weer met zoekvolume, de positie in de zoekmachine en het doorklikratio. Met al die data bij elkaar krijg je een mooi beeld van de optimalisatiemogelijkheden. Schreven we al dat ook intern zoekverkeer in beeld gebracht wordt? Ook die informatie geeft natuurlijk volop input voor optimalisatie! 

Data dashboard Voortgezetonderwijs

Optimalisatie op basis van echte gegevens

Deze inzichten zijn goud waard. Ze onthullen niet alleen hoe bezoekers de websites vinden en gebruiken, maar ook welke pagina's het meest populair zijn. Deze waardevolle data helpen de scholen en LMC-VO om de websites te optimaliseren, waardoor de bezoekerservaring verbetert.

Alle data halen we uit verschillende tools, zoals Google Analytics, Ads en Google Search Console (maar de mogelijkheden om bronnen te koppelen zijn eindeloos). Door deze bronnen op één plek te combineren en te visualiseren in dashboards valt in één oogopslag te zien hoe de websites ervoor staan.

Resultaten die spreken

De impact van deze dashboards is duidelijk. Het kost de verschillende scholen veel minder tijd en moeite om relevante informatie op te diepen. De scholen en de centrale organisatie van LMC-VO kunnen sneller en effectiever reageren op behoeften van bezoekers en de websites worden beter afgestemd op de gebruikers. Dat leidt inmiddels tot betere websiteprestaties waardoor steeds meer ouders en kinderen de scholen van LMC-VO weten te vinden.

Uitleg in video

Om de gebruikers van de dashboards snel en effectief wegwijs te maken in de functionaliteiten en mogelijkheden van het datadashboard, hebben we een uitlegvideo ontwikkeld. We begrijpen dat niet elke gebruiker even bekend is met data-analyse en -interpretatie. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat de video helder en eenvoudig te volgen is, zelfs voor degenen die nieuw zijn in de wereld van digitale analytics.

In de video nemen we de kijkers mee door de belangrijkste features van de dashboards. We laten zien hoe je navigeert door de verschillende secties, hoe je specifieke data kunt vinden en interpreteren en hoe je deze inzichten kunt gebruiken om de websiteprestaties te verbeteren. Het is een praktische tool die de scholen helpt om zelfstandig aan de slag te gaan met de dashboards.