Provincie Overijssel klaar voor de toekomst met nieuwe websites

Een nieuw Content Management Systeem (CMS) voor Overijssel.nl, dat was de opdracht in de aanbesteding. Een open source CMS, voldoen aan de digitale toegankelijkheid en een stevige beveiliging waren een vereiste.

Provincie Overijssel klaar voor de toekomst met nieuwe websites

De website moest ook een moderne uitstraling krijgen en een gebruiksvriendelijk CMS voor de webredactie was ook een vereiste. Samen met onze partner ilionx wonnen wij deze aanbesteding. Over een periode van negen maanden realiseerden wij een nieuwe website voor de provincie, in Umbraco CMS.

"De uitstraling van de website is enorm verbeterd. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Vanaf hier aan de slag met de spikkels op de cupcake; verbeterslagen en extra functionaliteiten." Claudia Hageman, eindredacteur van Overijssel.nl

Zware eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid en beveiliging

“Het contract met de vorige leverancier liep af”, vertelt Claudia Hageman, eindredacteur van Overijssel.nl. Dat is dé website van de provincie waar inwoners van de provincie alle informatie kunnen vinden over onder andere beleid en regelingen.

Daarmee ging het balletje rollen om alle eisen en wensen in kaart te brengen en een aanbesteding uit te schrijven (dit is verplicht als de financiële omvang van een project boven een bepaald bedrag uitkomt). Dit proces duurde een jaar. “We hadden een paar eisen”, zo vertelt Claudia. “We wilden een open source systeem, want met de vorige leverancier hadden we te maken met een vendor lock-in. Verder moest het een cloudoplossing zijn en hadden we zware eisen op het gebied van digitale toegankelijkheid en beveiliging. Onze collega Rik Verkade voerde een risicoanalyse uit en daar kwamen specifieke security-eisen uit. De combinatie van ilionx en Novaware bleek de enige partij te zijn die hieraan kon voldoen. Sowieso scoorden ze op alle punten net iets hoger dan de andere partijen.”

In negen maanden een nieuwe website

De nieuwe website is binnen negen maanden opgeleverd. Eerst werd het visuele ontwerp gepresenteerd en na goedkeuring werd dit ook in het CMS gebouwd. “Dit ging door met sprints van twee tot drie weken. Er was steeds een klein groepje dat beslissingen nam. Door deze combinatie hebben we het zo snel kunnen doen”, vertelt Claudia.

Voor de provincie was dit een van de eerste projecten die Agile werd aangepakt en het is goed bevallen. Claudia: “We konden zo steeds een beetje bijsturen. Er is heel strak gestuurd om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Uiteindelijk is de website precies voor de deadline en binnen budget opgeleverd. “ Naast de samenwerking met ilionx werd Specialisterren ingezet om de nieuwe website te testen op user experience, functionaliteit en toegankelijkheid.

Spikkels op de cupcake

Een goede toegankelijkheid is voor de provincie een vereiste. We maakten de website toegankelijk voor onder andere slechtziende, blinde, slechthorende en laaggeletterde mensen. Het CMS van Umbraco zorgt daarnaast voor meer mogelijkheden voor animaties en is zeer gebruiksvriendelijk voor de webredactie. Claudia: “De uitstraling van de website is enorm verbeterd. Zowel aan de voor- als aan de achterkant.”

Bonte Kern, functioneel beheerder bij provincie Overijssel, vult aan: “Het is voor het oog nu veel rustiger. Ik hoop dat een bezoeker nu makkelijker de informatie kan vinden die hij/zij nodig heeft.” Het nieuwe CMS is daarbij schaalbaar en nu al ingezet voor Overijssel.nl, Werkenbijoverijssel.nl en Overijsselkiest.nl, waardoor overal op een eenvoudige manier dezelfde uitstraling gewaarborgd wordt. Om aan de hoge security-eisen te voldoen, wordt de hosting van de vernieuwde websites verzorgd op het Kubernetes platform (lees meer).

Claudia over doorontwikkeling en de toekomst: “We hebben nu staan wat we voor ogen hadden en gaan vanaf hier aan de slag met de spikkels op de cupcake: verbeterslagen en extra functionaliteiten.”