1 jaar in dienst: van stagiair naar medewerker

Van student naar medewerker: Jochem en Stan vertellen over hoe zij de overgang van de schoolbanken naar de werkvloer hebben ervaren!

Vorig jaar februari startten Jochem en Stan als afstudeerders bij Novaware. Jochem als developer en Stan als online marketeer. Nu, een jaar later, zijn ze hier nog steeds te vinden! Inmiddels niet meer als stagiairs, maar als voltallige medewerkers. 

Jochem vertelt over zijn ervaring

Hoe was de overgang van afstudeerstage naar een loondienstverband voor jou?

Het was heel makkelijk om van afstudeerder naar vaste werknemer te gaan! Ik heb eerst een paar weken vakantie gevierd, daarna kon ik direct aan het werk. Ik kende elke collega al, dus ik hoefde ook helemaal niet te wennen. Na mijn eerste dag had ik al een paar onderdelen van mijn eerste website gemaakt.

Werkzaamheden

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor jouw functie?

Het is belangrijk om goed te kunnen communiceren met je collega's. Ik werk voornamelijk aan de front-end van websites. Dat moet goed aansluiten op de back-end die andere collega's maken, en daarover moet je overleggen. Anders moet je achteraf dingen aanpassen en dat werkt niet fijn.

Wat vind je het leukste en het minst leuk aan je werk en waarom?

Het leukste vind ik de afwisseling, ik werk aan een project en na een paar maanden is dat af en komt er een nieuw project aan. Ik vind het ook leuk dat er ook echt iets gedaan wordt met de dingen die ik maak, dat is iets wat ik miste in mijn opleiding.

Het minst leuke vind ik natuurlijk het uren schrijven.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij Novaware?

Gezellig, maar wel professioneel.

Welke kansen voor groei zie jij voor jezelf binnen het bedrijf?

Het werk als front-end ontwikkelaar bevalt me heel goed, en ik zou het heel leuk vinden om er alleen maar beter in te worden. Die kans zie ik ook zeker wel liggen bij Novaware!

Jochem en Stan bij het jaarlijkse Umbraco event Codegarden
Jochem en Stan bij het jaarlijkse Umbraco event Codegarden

Stan vertelt over zijn ervaring

Hoe was de overgang van afstudeerstage naar een loondienstverband voor jou?

Afstuderen bij Novaware was een tijd om niet snel te vergeten! Het begon allemaal met een telefoontje van Leonard, of ik zin had om kennis te maken. En zo geschiedde. In no-time was een afstudeerplek geregeld. 

Alles wat ik op school geleerd had, kon ik gaan toepassen in de praktijk. Althans dat dacht ik. Ik merkte al snel dat het school- en het werkleven nogal van elkaar verschillen. Ik ging namelijk voor echte klanten werken en marketingwerkzaamheden uitvoeren. Op school gebeurde dit ook al, maar niet in de mate zoals bij Novaware het geval was.

In het begin was dit af en toe best flink schakelen. Maar al snel had ik door dat ik het werk wel erg leuk vond en er graag mijn beroep van wilde maken. Dat resulteerde erin dat ik na mijn afstuderen aan de slag ging als online marketeer bij Novaware.

Werkzaamheden

Wat vind je het leukste en het minst leuk aan je werk en waarom?

Als online marketeer is geen dag hetzelfde. De ene dag regel je online advertentiecampagnes in en de andere dag ben je bezig met het ontwikkelen van een datadashboard en voor je het weet is het alweer tijd voor een meeting met een klant. Het werk is afwisselend en erg uitdagend. 

Eigenlijk vind ik meerdere dingen leuk aan mijn werk. Het leukste vind ik de websiteanalyses die ik uitvoer. Deze analyses kunnen kort of juist erg uitgebreid zijn. Een hele website onder de loep nemen vind ik het leukst! Gelukkig krijg ik daarbij de hulp van verschillende tools!  

Wat ik minder leuk vind is het schrijven van teksten. Al moet ik eerlijk zeggen dat teksten schrijven niet alleen domweg bestaat uit typen, schrijven is ook inleven in de doelgroep en snappen wat die nodig heeft. Welke behoeften en zoekintenties zijn er? Daar zit dus ook analyse en onderzoek aan vast. En natuurlijk de optimalisatie voor SEO niet te vergeten. Zo wordt schrijven best interessant. Zeker wanneer een artikel dan goed begint te scoren geeft dat een goed en tevreden gevoel.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven bij Novaware?

Toen we begonnen bij Novaware werden we gelijk goed ontvangen. Ik voelde me gelijk thuis bij Novaware en had het vanaf het begin goed naar mijn zin. 

De bedrijfscultuur bij Novaware is erg informeel. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook tijd voor elkaar. Zo lunchen we vaak samen en spelen we in de pauze een potje Fifa. Daarnaast worden er regelmatig leuke uitjes georganiseerd. Ik ben vorig jaar bijvoorbeeld meegegaan naar Codegarden in Denemarken en heb zelf meegeholpen bij de organisatie van het teamweekend in November vorig jaar.

Welke kansen voor groei zie jij voor jezelf binnen het bedrijf?

Binnen Novaware krijgt iedereen de kans om te groeien en te ontwikkelen. Voor mij persoonlijk is dit erg belangrijk. De marketingwereld verandert constant. Voor je weet staan er weer nieuwe ontwikkelingen voor de deur. Door dit snel veranderende landschap moet je je blijven ontwikkelen.

Op persoonlijk vlak krijg ik de ruimte om trainingen te volgen. Dit zijn trainingen in verschillende vakgebieden om mijn expertise uit te breiden en om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Ik vind het erg fijn dat hier de ruimte voor is binnen de organisatie!