Het einde van een tijdperk: Universal Analytics verdwijnt nu echt

Opgelet: op 1 juli 2024 is het D-Day. Dan trekt Google de stekker uit Universal Analytics. Huh?! Maar dat is toch oud nieuws? Want we zijn al tijden over op GA4! Klopt, maar je historische gegevens verdwijnen nu ook...

Universal Analytics, onze trouwe metgezel in data-analyse, onze troost in bange dagen, houdt op te bestaan. Gelukkig is iedereen zo'n beetje overgestapt op GA4, maar je historische data (van voor je overgang naar GA4) staat natuurlijk nog in UA. Nou, dat gaat veranderen. En dus is het slim om je gegevens te redden. Doe je niets? Dan verdwijnt je data voorgoed in de digitale vergetelheid.

Maar er is meer aan de hand. Want Google stopt met álle diensten en API's van Universal Analytics. Dat betekent dat je dus geen toegang meer hebt tot UA, maar dat API's niet langer zullen werken.

Goed om te doen

Goed om jezelf voor 1 juli af te vragen of je iets met historische data wilt doen. Check ook of je geen gebruik meer maakt van actieve API verzoeken gerelateerd aan Universal Analytics-property's. Denk aan verzoeken om verwijdering van Universal Analytics-gegevens met de API voor verwijderen van gebruikers. Hou ook rekening met andere tools die afhankelijk zijn van een API, zoals Looker Datastudio. Ook dit soort tools zullen geen Universal Analytics-gegevens meer tonen.

Wat te doen?

Om de continuïteit van je data te waarborgen, is het belangrijk om je Universal Analytics-gegevens zo snel mogelijk te exporteren. Doe je dit niet voor 1 juli, dan worden ze definitief door Google verwijderd. Dit is natuurlijk alleen nodig als je ervoor kiest om je historische data te bewaren.

Neem nu contact op