IP-adressen filteren in Google Analytics 4

Als je Google Analytics gebruikt, wil je natuurlijk dat je data schoon en betrouwbaar is. Met Data Filters kun je interne IP-adressen uit de resultaten filteren. In deze How to leggen we je uit hoe je die filters gebruikt in Google Analytics 4.

Filter IP-Adressen in GA4

Als je Google Analytics gebruikt, wil je natuurlijk dat je data schoon en betrouwbaar is. Maar ja, jij en je collega’s zorgen voor de nodige gebeurtenissen op je website. En dat zorgt voor een vertekend beeld. Hoe kun je die gegevens van jezelf en je collega’s nu uitsluiten in GA4? Volg onderstaande stappen en je hebt het zo geregeld.

Stap 1

Ga naar Google Analytics en navigeer naar het Google Analytics 4 account waar je een IP-adres wilt filteren.

Stap 2

Klik linksonder in je scherm op ‘Beheer’.

Klik linksonder in je scherm op ‘Beheer’

Stap 3

Ga naar ‘Gegevensinstellingen’  en klik op ‘Gegevensfilters’.

Ga naar ‘Gegevensinstellingen’  en klik op ‘Data Filters’.

Stap 4

Klik op ‘Filter maken’.

Ga naar ‘Gegevensinstellingen’  en klik op ‘Data Filters’.

Stap 5

Kies voor het filtertype ‘Intern  verkeer - Gebeurtenisgegevens filteren die u heeft geïdentificeerd als intern verkeer ’.

Kies voor het filtertype ‘Intern  verkeer - Gebeurtenisgegevens filteren die u heeft geïdentificeerd als intern verkeer ’.

Stap 6

Nu krijg je het volgende scherm te zien:

Gegevensfilters maken

Vul de volgende gegevens in:

Naam van gegevensfilter

Gebruik een herkenbare naam voor het filter. Maak je een IP-adres filter, geef dan bijvoorbeeld de locatie op, bijvoorbeeld ‘Kantoor’ of ‘VPN’.

Filterbewerking

Deze is alvast ingevuld met ‘Uitsluiten’, wat correct is als je een IP-adres wilt filteren.

Parameter waarde

De parameter waarde staat gelijk aan het IP-adres dat je wilt filteren. Je voert hier dus het IP-adres in wat je wilt filteren (haal de tekst ‘internal’ dus weg). Wil je je IP-adres opzoeken? Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld:  https://whatismyipaddress.com/

Het kan zijn dat er 2 verschillende IP-adressen staan, zowel IPv4 en IPv6, kies er één van en voer die hierin. Herhaal later al deze stappen nog eens en voer dan het andere IP-adres in.

Filterstatus

Om een filter te testen kun je de Filterstatus op ‘Testen’ zetten en vervolgens het filter aanmaken. Na aan paar dagen kan je in GA4 dan via een ‘Dimensie’ zien of het filter werkt.

Als je weet dat je de stappen goed doorlopen hebt en het IP-adres klopt, dan zet je het filter gelijk op ‘Actief’.

Stap 7

Alles goed ingevuld? Klik dan rechtsboven op de button Maken. Je krijgt nu een pop-up te zien die je vraagt of je zeker weet dat het filter geactiveerd moet worden. Klik op ‘Filter activeren’.

Done. Het filter moet nu werken. Herhaal alle onderstaande stappen als je meerdere IP-adressen hebt (doe zowel de IPv4 versie als deIPv6 versie). Ook als je meerdere property’s hebt, zul je dit proces moeten herhalen. Want waar vroeger (lees in de tijd van de Universal Analytics) filters konden worden ingesteld op de gehele account, kan het nu alleen per property (en is kopiëren helaas niet mogelijk).