Umbraco 9 is uit! Klaar voor de toekomst

De nieuwste versie van Umbraco CMS is beschikbaar! Umbraco 9 draait voor het eerst volledig op .NET 5 en ASP.NET Core. Maar wat verandert er nog meer? We zetten de grootste veranderingen voor je op een rij.

De nieuwste versie draait volledig op .NET 5 en ASP.NET Core; de nieuwste microsoft-technologie. Dat maakt Umbraco CMS weer volledig toekomstbestendig. Er wordt nieuwe techniek toegepast, maar de gebruikerservaring blijft zoals je die gewend bent van Umbraco: eenvoudig en vriendelijk. De doelstelling van Umbraco is namelijk om content management zo makkelijk mogelijk te maken.

Prestaties en schaalbaarheid Umbraco 9

Door diverse optimalisaties van het CMS en het gebruik van de nieuwste Microsoft-techniek .NET 5 en ASP.NET Core zijn de prestaties verder verbeterd. De broncode van Umbraco 9 is een stuk opgeschoond en eenduidiger. Dat maakt het systeem ook beter schaalbaar.

Cross-platform

Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van .NET Core is dat het CMS nu cross-platform ingezet kan worden. Je kunt dus ook Umbraco gebruiken op Linux of Mac. Als ontwikkelaar zit je niet meer vast aan Windows. Dat levert mooie kansen op om ook bij Applegebruikers het Umbraco CMS aan de man te brengen.

Umbraco Packages via NuGet

Door de nieuwe basis, de .NET 5 technologie, kwam Umbraco ook voor een uitdaging te staan rondom packages. Het is de bedoeling dat het CMS zo toekomstbestendig mogelijk is. Daarom is als voorwaarde ingesteld dat packages worden geïnstalleerd via NuGet. NuGet wordt door ontwikkelaars gebruikt om stukjes software herbruikbaar te maken. Om de overgang zo soepel mogelijk te maken kregen package-ontwikkelaars ruim van tevoren toegang tot Umbraco 9. Door die aanpak zijn de belangrijkste packages nu al geschikt voor Umbraco 9.

Release Kalender van Umbraco

Umbraco 9 is dus een stuk toekomstbestendiger door de toepassing van de nieuwste Microsoft-technologie. Maar daarbovenop is er ook iets veranderd rondom releases. Umbraco trekt namelijk de termijnen van support gelijk aan die van Microsoft. Daarmee maakt Umbraco het voor ontwikkelaars makkelijker om updates in te plannen.

Umbraco CMS

Nieuwe opzet certificering in Umbraco vanaf 2022

Ook de certificering verandert. Een Umbraco certificering blijft vanaf 2022 twee jaar lang gelden. Een slim gekozen periode van Umbraco omdat het dezelfde periode is als de Long Term Supported version (LTS) van het CMS. Die wordt zoals eerder aangegeven gelijkgetrokken met de LTS van Microsoft.Net.
Lees meer
Meer over Nieuwe opzet certificering in Umbraco vanaf 2022

Doorontwikkeling vanaf Umbraco 9

Het door ontwikkelen van het CMS gebeurde voorheen zonder regelmaat. Maar vanaf Umbraco 9 wordt er elke week een patch uitgebracht, om bijvoorbeeld bugs te verhelpen en elke zes weken wordt er een minor release uitgebracht. Minor releases zijn vaak kleine verbeteringen of veranderingen van bepaalde functionaliteiten. Patches en minor releases vallen binnen een major versie.

Ook de major releases worden frequent uitgebracht. Namelijk twee keer per jaar. Een major versie is een grotere verandering aan het CMS en laat een andere versie achter zich. Aan major releases zitten periodes van support verbonden. Elke 4e major release is een long term supported versie.

LTS-versies Umbraco

Elke 4e major release is dus een LTS-versie. Een LTS-versie wordt langer onderhouden door Umbraco HQ dan een niet LTS-versie. De versie wordt 2 jaar actief ondersteund en aansluitend nog 1 jaar voorzien van veiligheidsupdates. Na 3 jaar bereikt de versie zijn End-of-life. Vanaf dat moment is er geen garantie meer dat de techniek nog veilig genoeg is en is het af te raden om nog gebruik te maken van die versie.

LTS-versie van Umbraco

Waarom upgraden?

Umbraco 9 is geen LTS-versie. Je zou dan kunnen voorstellen om versie 9 over te slaan en te wachten op Umbraco 10. Maar er zijn goede redenen om dit niet te doen. Techniek moet namelijk onderhouden worden. Net als bij je auto, die een kleine of grote beurt krijgt bij de garage, werkt het ook met digitale techniek zo. Stel je onderhoud te lang uit dan kom je mogelijk voor grote problemen te staan en wordt een upgrade (grote beurt) ineens een reparatie.

Hoe zit dat met updates?

Bekijk onze uitlegvideo

Voor je CMS is het belangrijk dat de techniek up-to-date blijft. Umbraco CMS brengt dan ook regelmatig updates uit. Wij leggen je uit hoe dat werkt.
Lees meer
Meer over Hoe zit dat met updates?