Geautomatiseerde toegangscontrole voor Openluchtbad Zwolle

Het Openluchtbad in Zwolle wordt gerund door vrijwilligers. Met maar liefst 110.000 bezoekers in seizoen 2018 is dat een prestatie van formaat. Daar waar automatisering de operationele kant kan versoepelen, dragen wij graag ons steentje bij.

Openluchtbad Zwolle

Toen er begin jaren ’90 plannen waren om het Openluchtbad in Zwolle te slopen, kwam een grote groep Zwollenaren in actie tegen de plannen. Want veel inwoners van de Hanzestad wilden voorkomen dat het karakteristieke jaren ’30 zwembad definitief zou verdwijnen. De redding kwam uiteindelijk toen het zwembad werd aangewezen als rijksmonument.

Openluchtbad Zwolle vroeger

15.000 uur

Maar goed, het zwembad moest ook in bedrijf gehouden worden. Om het bad te kunnen blijven exploiteren werd de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht. De leden van deze vereniging runnen het zwembad inmiddels al meer dan 25 jaar. Een hele prestatie, want per zomer passeren er jaarlijks tussen de 60.000 tot 90.000 bezoekers de poort van het zwembad. In 2018 waren dat er zelfs 110.000!

Om het zwembad betaalbaar te houden is er een systeem opgezet waarbij leden van het zwembad een aantal keer in het seizoen vrijwilligerswerk doen. Bij elkaar zijn er zo’n 6300 leden, bestaande uit ouders en kinderen. Ongeveer 2300 hoofdleden verrichten vrijwilligerswerk binnen de vereniging, wat neerkomt op maar liefst 15.000 uur. Dat lijkt gigantisch veel maar met alle klussen die er zijn bij een buitenzwembad, is het altijd passen en meten. Zeker tijdens jaren met mooie zomers en ruimere openingstijden.

Slimme softwareoplossingen

Samen met het Openluchtbad denken wij na over mogelijkheden om slimme softwareoplossingen in te zetten bij de dagelijkse gang van zaken in het zwembad. De doelen daarbij zijn steeds: terugdringen van het aantal benodigde uren vrijwilligerswerk, kosten besparen en groener opereren. Eerder ontwikkelden wij een online systeem voor het bestellen en onderhouden van je lidmaatschap, samen met het inschrijven voor het vrijwilligerswerk, wat zo’n belangrijk onderdeel is.

"De inzet van de scanner bij toegangscontrole scheelt ons per seizoen 100 uur vrijwilligerswerk. En daar moeten we het toch van hebben, van dat vrijwilligerswerk." Hans Molenaar

Hans Molenaar, secretaris van de vereniging, is enthousiast: “Het is een mooi systeem waarmee we op een viertal punten vooruitgaan. Ten eerste besparen we geld. Want voorheen werd er elk jaar voor elk lid een nieuw pasje gemaakt en dat hoeft nu niet meer. Dat scheelt geld en door minder tijdelijke passen te introduceren worden we meteen ook een stukje duurzamer. Daarnaast scheelt de inzet van de scanner bij toegangscontrole ons per seizoen 100 uur vrijwilligerswerk. En daar moeten we het toch van hebben, van dat vrijwilligerswerk. Dus hoe beter we de beschikbare uren in kunnen zetten, hoe beter het is. Nu ons toegangssysteem ook checkt of je het afgesproken vrijwilligerswerk hebt uitgevoerd, hebben we hier perfect toezicht op. Dus heb je je afgesproken taken niet uitgevoerd? Dan kom je het zwembad niet in voordat je een nieuwe afspraak hebt gemaakt.

Herinnering

De deuren van het Openluchtbad gaan in 2019 weer open en vanaf dan wordt het door ons ontwikkelde scansysteem voor toegangscontrole definitief ingevoerd. Dat betekent dan definitief het einde voor de handmatige personenteller. “Maar hij blijft wel zitten als herinnering. Die teller is onderdeel van de historie van het zwembad”, lacht Hans.

 • 110.000 bezoekers

  110.000 bezoekers

  Zoveel mensen kwamen er in 2018 zwemmen in het Openluchtbad Zwolle
 • 100 uur

  100 uur

  Aan vrijwilligerswerk wordt gemiddeld zo'n 100 uur bespaard met het nieuwe systeem.
 • > € 1800,- besparing

  > € 1800,- besparing

  Per seizoen wordt er meer dan € 1800,- bespaard op seizoenspassen en alles daar omheen.
 • Groener

  Groener

  Door hergebruik van de pasjes - in plaats van jaarlijks een nieuwe - wordt het milieu minder belast.