Preventiegids Volandis

Als werkgever in de Bouw & Infra ben je zuinig op je mensen. Je wilt dat ze straks gezond met pensioen gaan. Maar hoe pak je dat precies aan? Hoe is jouw medewerker het beste geholpen? En wie kun je daarvoor inschakelen?

Preventiegids Volandis

Voorkomen is beter dan genezen

Mensenhanden zijn in veel sectoren onmisbaar. Maar op weinig plekken zijn ze zo kwetsbaar als in de bouw- en infrasector. Dagelijks hebben zij met allerlei gevaren te maken. Daar wil een werkgever zijn medewerkers tegen beschermen.

Volandis biedt advies aan werkgevers en werknemers uit de bouw en -infrasector. Het is een non-profit adviescentrum. Volandis geeft advies over werkveiligheid, werkplezier en toekomstbestendigheid.

De preventiegids

Onder het mom van voorkomen is beter dan genezen ontstond het idee voor de preventiegids. Een online wegwijzer waarbinnen dienstverleners voor de bouw en -infra op een rijtje worden gezet.

Met een Volandis-account krijg je toegang tot de gids. Werkgevers die gebruik maken van MijnVolandis worden al getoetst op duurzame inzetbaarheid. Volandis voert een duurzame inzetbaarheidsanalyse uit waarna het bedrijfsrapport ‘Duurzame Inzetbaarheid’ volgt. Hierin wordt advies gegeven over hoe een organisatie kan verbeteren.

De preventiegids is de plek waar organisaties in één oogopslag kunnen zien wie ze kunnen inschakelen om de verbetering tot stand te laten komen.

Providers, aanbieders van diensten die raakvlak hebben met het DIA-rapport, kunnen hun diensten via de preventiegids aanbieden. Binnen de preventiegids komen vraag en aanbod samen.

Preventiegids Volandis

Aanpak

Bij Novaware staan de wensen van onze opdrachtgevers centraal. Het project begint daarom ook met een gesprek met de klant. Zo kunnen we de wensen van de klant goed in kaart brengen. Daarna werken we via een designsprint toe van wens naar klikbaar prototype

Samen met Volandis hebben we user stories uitgewerkt. Daarin wordt duidelijk waar de preventiegids allemaal aan moet voldoen. Een user story is eigenlijk een klein stukje van de opdracht. Werkgevers moeten kunnen filteren, er moet een koppeling zijn met mijnVolandis, werkgevers moeten hun profiel kunnen beheren etc… We kruipen samen met de klant in de huid van de gebruikers. Zo zorgen we voor een ultieme gebruikerservaring voor alle gebruikers van de preventiegids.

Klikbaar-prototype

Zo'n prototype is eigenlijk een soort van blauwdruk van de website. Het mooie van zo'n blauwdruk is dat je kunt gaan testen. Intern, maar ook met gebruikersgroepen. Het prototype wordt besproken en aangepast waar nodig. We werken graag met een prototype omdat dit veel ruimte geeft om bij te sturen. En wanneer de keuzes nog niet helemaal vast staan kun je met een prototype goed een vergelijking maken. En dus keuzes maken!

Preventiegids Volandis prototype

OTAP-straat

Alle user stories samen omvatten (samen met standaardwerkzaamheden) meteen de werkzaamheden van het specifieke project. Nadat we een goed overzicht hebben van de user stories kan de OTAP-straat worden ingericht. OTAP staat voor ontwikkeling, test, acceptatie en productie. Deze schematische manier van werken sluit erg goed aan bij de verwachting van klanten. Door gebruik te maken van een OTAP-straat wordt het gemakkelijker om bij te sturen. Volandis was nauw betrokken en had zelf aandeel in een van de fases. In de acceptatie-omgeving is het aan Volandis om akkoord te geven. Is alles naar wens? Dan gaat de functionaliteit in productie.

Sprints

We werken altijd in sprints van twee weken. Elke twee weken geeft de opdrachtgever aan wat voor hen de meeste prioriteit heeft. Dat zijn de taken die voor de komende twee weken op de planning staan. Na twee weken worden de gekozen functionaliteiten opgeleverd en gedemonstreerd. Waar nodig wordt er een aanpassing gedaan. Daarna wordt de volgende sprint ingericht. Deze aanpak zorgt ervoor dat we door het hele project heen goed de vooruitgang kunnen volgen.

Technische uitdagingen

De preventiegids is een uitbereiding op een al bestaande applicatie van Volandis, MijnVolandis en heeft meerdere gebruikers. De twee applicaties moesten naadloos in elkaar overgaan. De koppeling met MijnVolandis zorgt ervoor dat de gebruikerservaring optimaal is.

Volandis heeft nu een mulitsite omgeving binnen het Umbraco CMS waarop zij hun meerdere applicaties kunnen beheren. Veel content tussen beide platformen komt overeen. Doordat we gebruik hebben gemaakt van één Umbraco omgeving hebben we kunnen voorkomen dat contentinvoer een tijdrovende klus gaat worden voor Volandis.

Bedrijven die zich via mijnVolandis laten toetsen op duurzame inzetbaarheid kunnen gemakkelijk doorgaan naar het aanbod, de preventiegids. Hierin kunnen zij meteen zien welke opties zij hebben, bij wie ze moeten zijn om uiteindelijk verbetering te realiseren.

Voor Volandis hadden we al eens een Single Sign-on functionaliteit ontwikkeld. Bij de preventiegids hebben we ook weer gebruik gemaakt van deze applicatie zodat gebruikers zich niet opnieuw hoeven in te loggen. Voor de gebruiker een fijne ervaring.

Providers kunnen via de preventiegids diensten aanbieden. Ze sturen diensten in, waarna Volandis goedkeuring geeft. Dit was een voorwaarde om de kwaliteit van de preventiegids te kunnen waarborgen.

Om dit complexe product goed te kunnen vormgeven is er gebruik gemaakt van Vue.js. Een javascript framework waarbinnen functionaliteiten afzonderlijk van elkaar worden gehouden. Maar met alle relevante code van desbetreffende functionaliteit beschikbaar. Dat was in dit geval ook nodig omdat er vanuit front-end twee applicaties zijn gemaakt die beide content vanuit één back-end installatie gebruiken.

Doorgaand proces

De preventiegids wordt in de komende jaren uitgebreid met nieuwe diensten van aanbieders. Zo kan Volandis werknemers en werkgevers optimaal ondersteunen bij de invulling van duurzame inzetbaarheid.

Preventiegids Volandis

Gebruikerstesten

In dit project hebben we bij de gebruikerstesten van het prototype ook de System Usability Scale (SUS) ingezet. Dat is een vragenlijst die de gebruiksvriendelijkheid of usability van een website of app meet, waarbij er rekening wordt gehouden met de context waarin het product wordt gebruikt. De preventiegids scoorde in deze test maar liefst een 9!